Vinska kuća Pavlomir

ID korisnika: w1202

Vinska kuća Pavlomir

Na osunčanoj Vinodolskoj dolini između mora i šumovitih planina, smješteni su vinogradi Pavlomir.
Vinodolska dolina, rimskog naziva "Vallis Vinearia", 1905.g. brojila je 614 ha obrađenih vinograda, ali pošast bolesti filoksere učinila je svoje.Nakon gotovo jednog stoljeća ponovno će izrasti vinogradi i maslinici.
Revitalizacija Vinodolske doline započinje godine 1994.g. dolaskom prognanika iz Vukovara na čelu sa Andrijom Biro i Miroslavom Palinkaš. Kao vinogradari i vinari po struci, znali su što je potrebno ovoj dolini.Bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju Vinodolske doline prihvaća Miroslav Palinkaš, čija obiteljska tradicija proizvodnje grožđa i vina potječe iz Šarengrada (Srijemsko vinogorje) gdje i danas posjeduje 4 hektara Graševine zajedno sa bratom i ocem. Danas vinarija ima u posjedu 40 hektara zemlje od čega 31 hektar vinograda. U srcu vinograda napravljen je novi podrum i kušaonica u čemu danas uživaju brojni posjetitelji. Za dvadeset godina rada stvorena su vina koja po ocjenama struke konkuriraju najboljim svjetskim vinima. Palinkaš posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti Žlahtina, koju je vratio u Vinodol. Uz žlahtinu njegujemo i vina drugih sorti: chardonnay, cabernet sauvignon, frankovka, pinot bijeli, muškat, od kojih su neka i vrhunska vina. Vrlo smo ponosni i na proizvodnju naših pjenušaca „1288“ i „San Marino“ koji spadaju u kategoriju vrhunskih pjenušaca a “San Marino” kao jedini vrhunski pjenušac od sorte Žlahtina.
Miroslav Palinkaš
1994. godina
Primorska Hrvatska > Hrvatsko primorje > Vinodol
250 000 litara
Da
31 ha
Žlahtina, Chardonnay, Cabernet sauvignon, Frankovka, Pinot bijeli, Muškat
Trgovine: naša trgovina Pavlomir, Trgovina Krk, Vinoteka P&J Rijeka; Restorani: Oštarija Fortica Kastav, Morčić Rijeka, Brod Marina RI , restoran Kalun Baška, konoba Pirun Baška, konoba Feral RI; Hoteli: Jadran hoteli Crikvenica, Valamar hoteli Krk