TRAMONTANA - Vina otoka Paga

ID vina: cwb190107 / Barcode: 3859889854467
  • Tip vina: Kvalitetno suho crveno vino
  • Godina: 2016.
  • Sorta: Vranac, Syrah
  • Lokalitet: Otok Pag
  • Alkohol: 11,9 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

Opis sorata: Syrah je poznata crna vinska sorta Francuske koja vinu daje jaku obojenost, ugodnu aromu te visok sadržaj ekstrakta, zbog čega se najčešće koristi za sljubljivanje s vinima kojima ta svojstva nedostaju. Ovdje u priču dolazi Makedonska sorta Vranac koji donosi taninsku strukturu sa karakterom i srednje do visoku razinu kiselina, što sa sortom Syrah čini jednu interesantnu i ukusnu kombinaciju.

Izgled: Bistra intenzivna crvena boja.

Miris: Prevladava drvenasta aroma vanilije, a mogu se osjetiti i arome bobičastog voća, začina i suhog voća.

Okus: Okus nije toliko intenzivan koliko bi miris vina dao naslutiti, kiseline ovo vino čine osvježavajućim, a tijelo i lagana astringentnost daju mu dozu ozbiljnosti. Ovo vino ima dug i bogat aftertaste, evocirajući na suho voće, posebice šljivu.

Opći dojam: Crno vino lijepih i jakih aroma u čijem se okusu osjeti ozbiljnost Syraha, kao i karakter
Vranca.

Cuvee je francuska riječ koja označava kvalitetu vina u smislu standarda, redovito visokog, što je sabiranje najboljih vina kuće. U ovom slučaju, to je mješavina Vranca i Syrah. Iako neobična kombinacija, Vranacova svježina i temperament savršeno nadopunjuju eleganciju i čvrstoću Syrah. Svaki pravi ljubitelj vina brzo će prepoznati vrijednost ovog amalgama i uživati u rapsodiji voćnih nota i mekih tanina.

Gastro preporuka: Dobro ide uz tjesteninu, egzotične začine (anis, komorač, šafran, đumbir), zelene začine (majčina dušica, bosiljak, origano), orašaste plodove, gljive, rižot od gljiva, lukovice, perad, meki sir, bijelo meso i suhomesnate proizvode.

Temperatura serviranja: 15-18 °C.