ŠKRLET - Košutić

ID vina: cwb130201
  • Tip vina: Kvalitetno suho bijelo vino
  • Godina: 2017.
  • Sorta: Škrlet
  • Lokalitet: Moslavina
  • Alkohol: 12,4 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

Iznimno cijenjeno i zanimljivo vino odlikuje se lijepom bistroćom svjetlo žute boje, ugodne, izrazito cvjetne arome koja se isprepliće i nadopunjava s voćnim i djelomično herbalnim notama. Srednje jakg tijela, lijpe harmoničnosti koja upotpunjuje eleganciju ove sorte, tek na kraju, pomalo samozatajno, odaje svoju svježinu i lepršavost. Odležavanjem u hrastovoj bačvi u periodu od tri mjeseca poboljšava mu se kompleksnost i  zaokruženost te dobiva na egzotičnosti arome i okusa.

"...Košutićevi vinogradi zasađeni su većinom na ilovastom tlu, a na nekim parcelama ima gline i pijeska. Berba je odrađena u dva navrata, u prvom terminu 19. kolovoza da bi se dobile svježine i aromatika, a tijelo u drugom dijelu berbe, 2. rujna. Nakon prerade, odrađena je kratka maceracija od četiri sata, a potom je vino odležavalo isključivo u inoxu. Vino krasi lijepa zelenkasto-žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, dok čaša miruje miris se polako otvara te je intenzivnost mirisa jako fina i ugodna. Na prvi nos javlja se nota breskve pa marelice i žute kruške, a na drugo mirisanje nota ružmarina i malo mente. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s vrlo ugodnim svježinama, vrlo je ukusno, a krasi ga srednje tijelo. U dobroj je ravnoteži, možda ipak malo prevladava desna strana sa svježinama. Intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa je dobra. Vino je harmonično te mu se na aftertasteu ponovno javlja nota breskve. U dobroj je formi te ga treba trošiti uz razna hladna predjela na morskoj bazi, a ja bih se odlučio za carpaccio od grdobine."

-Glas Istre 13.08.2018. -Emil Perdec

 

MoslaVina - Šampion izložbe - Škrlet 2017.

Odlično se slaže sa svim vrstama ribljih jela, jelima od bijelog mesa, hladnim salatama od tjestenine, a svoj puni gastronomski potencijal iskazuje u kombinaciji sa tradicionalnim moslavačkim specijalitetima.

Temperatura serviranja: 10 - 12 °C