ŠKRLET ICONIC - Lagena

ID vina: cwb130701
  • Tip vina: Vrhunsko suho bijelo vino
  • Godina: 2019.
  • Sorta: Škrlet
  • Lokalitet: Ilovčak i Fofunka
  • Alkohol: 12,5 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

VINOGRAD
Pozicija Ilovčak, isključivo južne padine na 255 metara nadmorske visine. Tlo dubokog profila, ilovača s udjelom silikatnih stijena. Škrlet za Iconic etiketu je uzgojen na površini 1,2 hektara najboljeg tla i ekspozicije. Radi veće kvalitete grožđa i koncentracije aroma, prinosi su reducirani na prosječnih 1,3 kg po trsu.

VINIFIKACIJA
Berba je obavljena ručno u prvim danima rujna. Odrađena je maceracija tijekom 6 sati i nakon toga je flotirano i ostavljeno na fermentaciji. Fermentacija je trajala 20 dana na kontroliranoj temperaturi od 16 stupnjeva. Nakon fermentacije, vino je ostalo na grubom talogu uz povremeno miješanje tijekom 120 dana.

OPIS VINA
Vino je svijetle, bistre slamnatožute boje zelenkastog odsjaja. Na nosu čisto, s cvjetnim i voćnim notama (livadno cvijeće, agrumi). Miris je sortno prepoznatljiv iautentičan. Na nepcu je suho, ekstraktno i srednje punog tijela sa 13,0% alkohola. Vinozne aromatike uz doziranu voćnost breskve, marelice , tropskog voća i zelene jabuke, djeluje izrazito pitko. Vino je uravnotežene strukture, intenzivno aromatično i puno reske svježine koja traje u gutljaju. Vremenom u boci dodatno će se harmonizirati, ali je preporučeno uživanje u vinu odmah i tijekom 2 do 3 godine nakon berbe.

HRANA
Škrlet Iconic pristajati će uz tjestenine u bijelim umacima, morsku ribu, jela od bijeloga mesa, mladim tvrdim sirevima.