POŠIP - Milan

ID vina: cwb140301 / Barcode: 3857000001745
  • Tip vina: Vrhunsko suho bijelo vino
  • Godina: 2020., 2021.
  • Sorta: Pošip
  • Lokalitet: Kozjak
  • Alkohol: 13,5 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

Ovo vino sam već probavao prije godinu dana, ali berbu 2012. i do dan danas mi je to najbolji Pošip kojeg sam probao. U časi je bistro, svijetložute boje, bez ikakve zamjerke. Miris je nešto posebno. Jedan ozbiljan i kompleksan nos koji vas neće zavest nabrijanom voćnošću vec ugladjenom ozbiljnošću, real gentleman. Na okus je vino puno, uglađeno i izrazito harmonično.”   - Saša Burić, restoran "Bota"

                                                                                     ---o---

Odličan vizualni dizajn etikete i boce koji odaje profinjenošću ++ Bistroća vina je fantazija. Ovo vino je full speglano kristalne bistroće u čaši, svijetlo žute boje. Na nosu se osjeti intenzivan miris. Okus se lijepo nadovezuje na miris te ovo vino čini lijepo zaokruženim i balansiranim.”    - Petra Svetina, restoran "Združenje" Slo

                                                                                     ---o---

Fina elegantna boca i sjajno dizajnirana etiketa koja prikazuje taj tzv. "pergola uzgoj". Boja vina je zlatno medena, jako zavodljiva i izvrsne bistroće. Na okus djeluje jako jako svježe, poprilično lagano i jako pitko.”  -Ivan Kranjec, restoran "Iko"

                                                                                     ---o---

Pošip Milan iz 2015. godine lijepo je izbalansirano vino koje, teksturalno gledajući, ujedinjuje kremoznost (vino provodi pola pola godine u velikim bačvama), i uzornu svježinu. Milanov je pošip na nosu cvjetno – voćan, s ponešto zelenih, herbalnih elemenata, dok je na okusu izrazito voćan, po čemu se razlikuje od većine otočkih pošipa. Crvene jabuke i kruške glavni su okusni elementi. Jabuke se dugo osjete u aftertasteu koji, međutim, posjeduje i lagano slankast, mineralni karakter. No, kod Milanova je pošipa definitivno najvažnija perfektna uravnoteženost svih njegovih elemenata. Radi se o vrlo ozbiljnom, elegantnom, karakternom vinu, koje pokazuje potencijal pojedinih kopnenih dijelova Dalmacije kad je riječ o bijelim sortama: Milanov je  pošip definitivno jedno od najboljih dalmatinskih neotočkih bijelih vina. Ivica Milan proizvodi relativno male količin. Rekli su nam da nema više od deset tisuća boca godišnje. Iskreno se nadamo kako će nešto od tih desetak tisuća boca što prije doći u Zagreb- Ne sjećamo se da smo njegova vina viđali na kartama zagrebačkih restorana.

Sabatina 2018. - Zlatna medalja

Gastronomska preporuka: Premda smo ga kušali uz trilje, uz koje je išao jako dobro, mislimo da se Milanov pošip zbog svog srednje velikog tijela i optimalne kombinacije kremoznosti i svježine, može fino slagati s plemenitom bijelom ribom, velikim rakovima, pečenom piletinom i klasičnim bijelim umacima poput beurre blanca i lisičica i vrganja u vrhnju.